ZAKOPOWER

Ciągle niezwykle popularni, wciąż w znakomitej muzycznej formie. Zakopower powraca do Bielska-Białej. Koncert Sebastiana Karpiela Bułecki i jego zespołu już 21 października o g. 19.00 HEJ!!!

Jesienią 2022 roku ukaże się nowy album zespołu, pierwsze, przedpremierowe recenzje materiału są więcej niż obiecujące!

Zespół Zakopower prowadzony przez Sebastiana Karpiela-Bułeckę bije rekordy popularności. Zakopower to folkowa „dusza” obleczona rockowym „ciałem”. Z jednej strony wierny korzeniom, z drugiej chętnie absorbujący współczesne muzyczne nurty i tradycyjne folkowe instrumentarium pięknie równoważący groźnym pomrukiem gitary, mocnym uderzeniem rockowej sekcji rytmicznej czy jazzowymi dęciakami.

 

Zespół ma tysiące wiernych fanów, dzięki którym regularnie grywa około 100 koncertów rocznie. Zespół zagrał na prestiżowych Europejskich Festiwalach: w OSTRAWIE, RUDOLSTAD, EUROCULTURED w MANCHESTERZE, w PETERSBURGU oraz na węgierskim SZIGET FESTIWAL.
Zakopower odwiedził podczas tras klubowych również: Indie (Mumbaj), Maroko, Włochy, Niemcy Chorwację, Belgię, Litwę, Białoruś, Ukrainę, Rosję, USA (Chicago, Nowy Jork, New Jersey), Kanadę (Toronto), Chiny (Szanghaj, Pekin, Lanzhou, Xining) . W 2010 roku dołożył do tego udział w Nigel Kennedy's Polish Weekend Londynie w prestiżowej sali Queen Elizabeth Hall Southbank Centre. Co zaowocowało trasą po wyspach w arenach O2 i HMV w Glasgow, Edynburgu, Birmingham, Londynie, Bristolu i Bournemouth!
Góralski trzon zespołu nie zarzucił pasji do muzyki ludowej, czym się zajmował na długo przed powstaniem Zakopower. W dalszym ciągu promują kulturę skalnego Podhala w kraju i na świecie,
można ich było usłyszeć m.in. w barcelońskiej Sagrada Familia. Z projektem Głosy Gór odwiedzili ,czy słynne sceny Carnegie Hall w Nowym Jorku, Teatro Massimo w Palermo.
Zakopower zadebiutował na polskim rynku muzycznym płytą Music Hal wydaną w 2005 roku. znakomicie przyjętą przez publiczność (ZŁOTA PŁYTA) i zwycięstwo nieznanego wówczas nikomu
Zakopower w Opolu oraz na Top Trendach w 2005. Druga płyta zespołu Na siedem (2007) rozeszła się w ogromnym jak na polskie warunki nakładzie ponad 600.000 egzemplarzy. Gościnnie zagrał, zafascynowany twórczością Zakopower – Nigel Kennedy. Za tę płytę Zakopower został uhonorowany nagrodą Fryderyk w kategorii Album roku Etno/Folk!kayax.pl

SKŁAD ZESPOŁU:
Sebastian Karpiel Bułecka głos, skrzypce, dudy podhalańskie, fujara słowacka,
Bartek Kudasik głos, altówka, skrzypce;
Wojciech Topa głos, skrzypce;
Józef Chyc głos, basy podhalańskie;
Piotr Rychlec instrumenty klawiszowe;
Bartosz Nazaruk perkusja;
Kacper Stolarczyk gitara elektryczna;
Michał Trąbski gitara basowa
Dominik Trębski trąbka, syntezator
Nagrody:
2005 – Superpremiera - Opole Festiwal; Trendy – Sopot TopTrendy Festiwal
2008 – Fryderyk, Album roku Etno/Folk; Superpremiera - Opole Festiwal
2011 – Superpremiera - Opole Festiwal
2012 – Bestseller Empiku dla Najlepiej sprzedającej się płyty w Polsce w 2011r.
2012 – 3 nagrody Akademii Fonograficznej Fryderyk – Grupa Roku, Album roku Folk/Muzyka
Świata, Piosenka roku – „Boso”; Super Jedynki (SuperArtysta dla S. Karpiela Bułecki,
SuperPrzebój za utwór Boso) – Festiwal Opole
Dyskografia:
Music Hal (cd), 2005 Złota Płyta
Na siedem (cd), 2008 Złota Płyta
Koncertowo (dvd), 2009 Złota Płyta
Boso (cd), 2011 Potrójna Platynowa Płyta
Kolędowo (cd i dvd), 2013 Złota Płyta
Drugie pół (cd), 2016 Złota Płyta
Zakopower i Atom String Quartet (cd), 2017

ZAKOPOWER - 21 października 2022, Bielskie Centrum Kultury. Bilety w cenie 110 zł. Zniżki: Bielska Karta Rodzina+, Bielska Karta Seniora, Weteran+

mk