Universe na bielskiej scenie

Zespół Universe istnieje od prawie 30 lat. Po dłuższej przerwie powracają do
Bielska-Białej, tym razem za sprawą fanów, którzy wybrali ich w konkursie
organizowanym przez Bielskie Centrum Kultury.

Mirek Breguła i Henryk Czich spotkali się w katowickim Studiu Piosenki w

roku 1981. Nazwa zespołu pochodzi od kompozycji Johna Lennona i Paula

McCartney’a Across the Universe. Pierwszym sukcesem grupy było

zwycięstwo w Ogólnopolskim Młodzieżowym Przeglądzie Piosenki w roku 1983.

Ten sukces doprowadził ich do festiwalu w Opolu, wykonali utwór, który stał

się ich pierwszym przebojem – Mr Lennon.

Miłość, emocje i muzyka - tak można by najkrócej scharakteryzować twórczość legendarnej już polskiej grupy Universe. Świetna zabawa, znane i lubiane przeboje oraz moc wzruszeń, to wszystko sprawia, że na koncertach Universe każdy bawi się doskonale. Sześciosobowy skład zespołu zapewnia najwyższy poziom rozrywki. I ma dla bielskiej publiczności wielką niespodziankę! To będzie niezwykły wieczór, którego nie da się zapomnieć.

Na koncercie w Bielsku Białej usłyszymy znane i uwielbiane przeboje takie jak "Tacy byliśmy", "To był maj" czy "Wołanie przez ciszę", będący swojego rodzaju hymnem Universe. Ale ten koncert będzie też okazją do poznania zupełnie nowych, przebojowych piosenek, w typowym dla Universe bogatym brzmieniu i świetnej aranżacji. Świetna zabawa gwarantowana

Dyskografia zespołu:

2011 - W trakcie nagrywania

2008 " Mijam jak deszcz" - płyta hołd dla Mirka Breguły, założyciela Universe

2005 " Zanim" - najbardziej energetyczny krążek Universe

2001 " Kto Ci jeszcze wierzy" (niezwykły solowy album Mirka Breguły)

2000 " Mr. Lennon"

1999 " Złote ballady Universe"

1998 " Złote przeboje Universe"

1997 " Bahama Yellow"

1996 " Latawce"

1994 " Być przy Tobie"

1993 " Ciągle szukam drogi"

1993 " Przychodzi Jezus na Świat" - Kolędy i pastorałki

1992 " Magnes Serc"

1991 " The Best of Universe"- najlepsze przeboje z lat 1983-1991

Posłuchaj:

Poniżej fragment najnowszego utworu grupy - Muszę dalej żyć. Piosenka pochodzi z nowej płyty, którą nagrywa zespół

Universe tworzy aktualnie sześciu muzyków - liderem zespołu jest Henryk Czich, który śpiewa i gra na instrumentach klawiszowych. Wokalnie wspiera go Wojtek Wesołek, który gra również na gitarze, Gitara - jak Damian Filipowski, bas - Marek Kopecki, instrumenty klawiszowe - Romek Jońca, perkusja - Grzesiek Krzykawski.

Universe – 15 kwietnia, g. 18.00. Bilety w cenie 40 zł

opr. mk